En lantis i Shanghai

en skånsk loppisgalnings överlevnadsguide till Kinas bakgator. Garanterat glutenfri humor med stövlarna i tre världsdelar. Fick jag med allt?

Behå på drift & loppisfail: Mina underbara Insta-vänner

Publicerad 2014-04-30 09:40:38 i

Det finns vänner, och så finns det Instagram-vänner. Jag har en hel bunt med trevliga, intressanta och väldigt humoristiska människor som jag följer och som följer mig tillbaka. Vi gillar varandras bilder och kommenterar när vi känner för det. I dag, till exempel, har jag berömt korneller hos @skandigirl i Reston, USA, och en batikklänning som @idasgarderob fyndat.
Vi har aldrig träffats, men ändå känns det som om jag känner dem. Flera är, liksom jag, svenska mammor som är bosatta utomlands. Andra har jag hittat genom mitt loppisintresse, genom #loppis, #loppisfynd, #retro eller #vintage. Jag blir avundsjuk när någon fyndat en ny Laurids Lönborg-pryl och glad när någon taggat med #loppisfail. Jag tror termen uppfanns av @loppstinens och hans fru @gloomypoodle. Jag får många goda skratt när jag ser alla fula prydnadssaker som de (inte) drar hem från loppis. Dessutom har de två söta pudlar. 
En instagrammare som jag blivit kompis med även på Facebook är @lenastanley, en tjej som är otroligt duktig på att fotografera. I går gav hon mig ett gott skratt med en tänkvärd historia (jag har bett henne om lov att berätta den vidare):
Jag flyttade solstolen och bhn som låg på balkonggolvet höll på att ramla ner till grannens balkong. Hur hade man löst det utan att det hade blivit en skilsmässa i huset? 
Hej min bh ligger på er balkong..
Men hade då mannen öppnat och gett mig bhn och frun kommit hem i samma stund så hade det ju blivit en asjobbig situation.
Tur att jag hann ta den, verkligen!
Ser ni det framför er?
Tack, Lena! Hädanefter hänger jag upp mina bh:ar med dubbla tvättklämmor - för det blir nog ännu svårare att förklara en liknande situation på kinesiska...
Jag önskar er alla en trevlig Valborgsmässoafton! Ni som följer mig från Harlösa - hoppas att ni lägger ut många bilder från bålet! Saknar er så det gör ONT i kväll!
@bysvemark, i dag om hostig son, Rio 2 och den lustiga, engelska textningen på DVD:n. Pappan i familjen heter niclas_world.
 
 

Därför lagar jag svensk mat - och glömmer Valborg...

Publicerad 2014-04-29 14:02:25 i

Jag har förstått på min Facebook-logg att mina vänner förväntar sig att jag ska bjuda på kinesisk mat när jag kommer hem! Den sorgliga sanningen är att jag inte kan laga kinesisk mat efter åtta månader i Shanghai. Jag måste nog gå en kurs!
Tack vare det lockande utbudet på frukt- och matmarknaden äter vi mycket mer färskt och wokat här, men i övrigt ser våra vardagsmiddagar lika eländiga ut som hemma i Sverige.
Förklaringen är enkel och mänsklig:
1. Om vi vill ha kinesisk mat korsar vi gatan och köper diverse rätter - okänt-kött-grytor med ben och oljiga vegetariska saker. Jo, det är gott, tycker pappan, Isa och jag. Men varför laga hemma när det kostar 8 kr lådan?
 
2. Pojkarna äter inte kinesisk mat. Bara burk-nudlar. Punkt slut. Ingen diskussion. Och jag är inte mamman som tvingar dem. Sorry.
3. Vi behöver odla vårt svenska mat-arv. Det är så lätt att falla in i nya mönster när man bor utomlands. Man tar till sig det som passar av nya, spännande traditioner och struntar i, hinner inte, missar eller kan inte fira sina egna högtider. Till sist blir man så rotlös att man blir lite rädd för sig själv.
Av påsken blev det bara ett improviserat påskris. I stället hängde vi på Formel 1 i regnet. 
I dag blev jag smärtsamt påmind om att det är Valborgsmässoafton i morgon. Det hade jag inte tänkt på förrän någon önskade mig "Trevlig Valborg" på bloggarträffen. Jag gissar att jag lagt alldeles för mycket krut och tankar på Första Maj och om jag orkar, kan och vågar ta mig till Kia World Extreme Games ensam med tre barn. Jag lyckas heller inte hitta information om eventuella förstamaj-parader. Inte så att jag vill joina gänget, men det skulle vara praktiskt att veta om halva stan är avstängd.
Detta är alltså förklaringen till varför vi lagar svensk familjemat, så långt det går. Vi äter köttfärssås och spaghetti, tacos, köttbullar, pannkakor, höstgryta, thaigryta, wokkött med ris, currykyckling med ugnsstekt potatis, carbonara, pulled pork, currystekt ris med kyckling, pasta med pesto och salami, kyckling med svampsås, chili con carne, lasagne, vitlöksfrästa räkor, hämt-sushi och, ibland, lax. Alla spännande grönsaker som vi äter till detta - de ska jag berätta om en annan gång.
 
Dagens ynkliga middag: Ugnsstekt potatis, currykyckling och rester från gårdagens tacomiddag. Och, nej, jag bantar inte. Vi äter middag redan klockan fyra och jag var fortfarande mätt efter laxbageln på bloggarträffen. Ta dig gärna tid att kika på andra Shanghai-bloggar! Alla länkar finns till höger på startsidan. 
 
 
 
 
 

Detta packar jag: Oumbärliga saker från Kina

Publicerad 2014-04-28 05:31:55 i

 
När vi flyttade till Shanghai i augusti hade jag en lång lista över saker som vi, enligt förståsig-påare, var tvungna att ta med oss hit för att överleva. Listan innehöll allt ifrån glutenfri pasta och buljongtärningar till tandtråd och lakrits.
Nu börjar nedräkningen för min & barnens hemresa. Jag måste göra en lista över vad jag måste ta med mig härifrån, för att överleva i Sverige.
Hittills har jag noterat:
1. Ungefär hela matmarknaden. Jag är inte säker på att jag får tag i lotusrot, japansk aubergine och körsbörstomater för 16 kr/kg på CityGross.
2. Vattenmelonskärne-pulver. Det smakar mögel och ser ut som mögel, men gör underverk om man har riktigt ont i halsen.
3. Riskokare. Okej, det går nog att köpa i Sverige.
 
4. Chiliolja, sichuanpeppar och svartbönesås. Matkryddor som man plötsligt inte vill vara utan. 
5. Plastfickor med blixtlås. Låter knäppt, men man kan inte leva utan dem när man väl bekantat sig med dem. Sen är Kina rent generellt ett mer papperskrävande samhälle. Man måste ha sina papper på rätt ställe, annars är man körd.
6. Tvättklämmor. En viktig sak, eftersom jag trots en helt förfärligt luft torkar vår tvätt på balkongen, året runt. Jag har tvättklämmor i tre praktiska storlekar.
7. Kinakitsch. Rislamporna från oflashiga matbutiken (ovan) gör att vårt hem ser mer kinesiskt ut.
8. Jag packar ner en del kedjor också. Amerikanska Forever 21. Japanska Uniqlo, som just nu erbjuder supercoola t-shirts med t ex gamla reklamtryck (bilden ovan). Billiga klänningar och byxor från Cache Cache. I går blev jag preseterad för Old Navy, en annan H&M-liknande kedja. (I gengäld introducerar jag Kina för Lagerhaus och Indiska).
9. Mina appar. Det tillhör den dagliga rutinen att kolla luftföroreningarna (just nu 93, moderate, i morse 170, unhealthy) och terrorisera kompisar på WeChat:
 
10. Dansande pensionärer. Jag packar ner tre, fyra stycken. De kan få stå nedanför stugan och göra sin gympa. Vad sägs om denne krutgubbe med pinne på huvudet:
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Maria Svemark

Humorbloggen om vad som händer när man låter en svensk, 40-årskrisande trebarnsmor flytta till USA - via bakgatorna i Shanghai! Söker du kontakt, turisttips, råd angående livet som expat eller Direct Foreign Hire (DFH) i Kina, glutenfria recept eller gästbloggare? Mejla mig på: isatorp@hotmail.com Instagram: bysvemark Swedish writer living with my family in Shanghai. Feel welcome to contact me at isatorp@hotmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

  • via RSS
  • Instagram Humor