En lantis i Shanghai

en skånsk loppisgalnings överlevnadsguide till Kinas bakgator. Garanterat glutenfri humor med stövlarna i tre världsdelar. Fick jag med allt?

Söndagens sötaste napp?

Publicerad 2014-08-31 16:20:08 i

Ni undrar säkert vad jag haft för mig eftersom jag inte hunnit blogga sedan besöket på den elektriska gurkmarknaden. Tihi!

Helgen har gått åt till playdate, middag på restaurang, brunch på restaurang, att rösta i riksdagsvalet, skaffa peruk till Katy Perry, promenera i botaniska trädgården, trängas på Ikea och försöka förstå sig på det nya taxibeställningssystemet.

Får jag lov att bjuda på helgens roligaste bild?

Det roligaste var nästan att bebbens farfar, som var extremt road av den här nappen, själv saknade en del tänder i munnen.
 
Jag vet inte vad de gör härinne. Jag tänker inte gå in. Jag håller mig till mina gurkor, det blir nog bäst så. 
Vad är förresten ett Service Center for Spillovers?

Dagen väder: 27 grader här på kvällen.

Luft: 78 (moderate)

Dagens Only in China: Det tog oss ett dygn och hjälp av en mandarin-talande kompis att begripa att de infört ett flervalssystem för att beställa taxi. Den automatiska rösten talar inte engelska. På vår fusklapp står Tryck #1 för vanlig taxi, #5 för Buick. Vi skulle uppskatta att åka mer trafiksäkert i en större Buick och testade #5, men enligt receptionisten (hon pratade engelska) kunde inte bilen komma förrän om en månad!

Snoppar & snoppar: Vi besöker elektriska gurkmarknaden

Publicerad 2014-08-28 11:22:19 i

 

Någon gång under min födelsedagslunch kläcktes idén att The Ladies skulle göra en gemensam utflykt till den marknad, som i all kommunikation inför avfärden benämnts som Electrical Cucumber Market.

I dag var vi där men jag tänker inte visa några bilder. 

Den elektriska gurkmarknaden är, som en amerikan uttryckte det, en av dessa platser där man inte vill bli framgrävd efter en jordbävning.

Men ni ska få några bilder från medicinmarknaden i samma hus. Snyggt hopfästa larver:

Vi tror att detta varit en ödla:


Och att detta är en torkad djur-pillesnopp:
 

Jag förmodar att en av fördelarna med att bli äldre är att man slutar bry sig om vad andra tycker och tänker om ens person. Jag har till exempel för länge sedan släppt spärrarna för att släpa hem grejer från kinesiska rivningskåkar:

 

Sen håller jag ju ärligt talat på att pee my pants när jag en stund senare kikar ner i handväskan:

 

 Dagens väder: 30 grader och klistrigt. Måste duscha igen innan jag beger mig till veckans tredje skolmöte.

Luft: 131 (unhealthy for sensitive groups)

Dagens Only in China: Hela marknaden var ett praktexempel på Only in China! Gå tillbaka och kolla på snorren, om du inte tittade tillräckligt noga. 

I judiska fotspår: Pyjamas, street food & busvisslingar

Publicerad 2014-08-27 15:47:18 i

 
Hongkou är inget område som turister tar sig till i första taget. Det ligger lite för långt bort ifrån de vanliga sevärdheterna. Enda gången jag varit här förut var när jag besökte art deco-mästerverket 1933, ett nedlagt slakthus. I går var jag tillbaka i Hongkou, tillsammans med min amerikanska väninna Lisa (som råkar ha connections både till Genarp och Harlösa...) I fler timmar promenerade vi runt i det område som fungerade som tillflyktsort för judar före och under andra världskriget.
Häng med!
Shanghai i ett nötskal: Nedgångna hus och Pudongs skyskrapor i bakgrunden. Huset till höger blir 632 meter högt. 
 
Shanghai Jewish Refugees Museum. Välskötta utställningar, trevlig guide som talade perfekt engelska. Tredje våningen i synagogan hyser en utställning om förintelsen.
 
Här ska de snart sätta upp en vägg med namnen på de 40 000 judar som fick skydd i Shanghai. 
 
Om de här husen hade legat i New York eller London hade de varit tip-top-renoverade och superdyra. 
Ljuvliga små tvillingar!
 
 
Fågeln i buren sa: Nihao! (hej) och busvisslade (efter Lisa, tror jag). 
 
En f d teater i art deco-stil. Icke-renoverad och bortglömd. Har jag sagt att jag ska bli turistminister i Kina i mitt nästa liv?
Dagens lunch, 7 kronor! Nudlar med sesam- och jordnötssås, picklad jag-vet-inte-vad och okänt kött ("random meat", låter roligare på engelska).
....som vi åt på kanten av en avstängd damm utanför en park...
...och i parken fanns minnesstenen ovan.
Vi följde en promenad i en fantastiskt detaljerad guidebok som Lisa hittat. Här har vi kommit till Xiahai-templet.
Bakgatorna i Hongkou är enormt färgrika, livliga, slitna, kinesiska. Så som Kina borde se ut i James Bond och Mission Impossible-filmerna. Fisken i marknadens fiskstånd var så levande att den hoppade upp ur frigolitbaden. Vi väckte försäljaren, så att hon kunde håva upp firren från golvet. 
Och givetvis får ni en bild på en sovande kines, också!
Dagens väder: 25 här på kvällen. Mulet.
Luft: 94 (moderate) 
Dagens only in China:  Vi såg en snubbe i pyjamas och guldkedja. Klockren outfit en onsdagseftermiddag i gatuvimlet.
For English speaking tourists: This is a text about the former Jewish area in Hongkou district, Shanghai. It's easily reached by metro line 12, Tilanqiao station. 
 

Om

Min profilbild

Maria Svemark

Humorbloggen om vad som händer när man låter en svensk, 40-årskrisande trebarnsmor flytta till USA - via bakgatorna i Shanghai! Söker du kontakt, turisttips, råd angående livet som expat eller Direct Foreign Hire (DFH) i Kina, glutenfria recept eller gästbloggare? Mejla mig på: isatorp@hotmail.com Instagram: bysvemark Swedish writer living with my family in Shanghai. Feel welcome to contact me at isatorp@hotmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

  • via RSS
  • Instagram Humor