En lantis i Shanghai

en skånsk loppisgalnings överlevnadsguide till Kinas bakgator. Garanterat glutenfri humor med stövlarna i tre världsdelar. Fick jag med allt?

Tack & hej: Frigolitcyklisten och annat som Made my Day

Publicerad 2014-06-16 16:41:22 i

Här skulle det ligga en inlägg om min favoritplats Qibao. Qibao är en så kallad vattenstad i utkanten av Shanghai. Anke och jag skulle åka dit på förmiddagen för att insupa lite atmosfär i form av trängsel i gränderna, tingel-tangel och den äckligaste mat du kan föreställa dig.
Qibao i vintras:
 
Men vi kan väl bara säga att MKV kom emellan. Min Kinesiska Vardag. Denna kinesiska vardag då det dräller in administration och jag måste hantera, hmm, vi kan kalla dem squarethinkers.
Jag tror att alla som någonsin besökt det här landet ganska omgående känner att det finns en intensiv och ärlig plikttrogenhet. Det vill säga, om din chef bett dig att vakta sträckan mellan A och B, så kommer du inte att lyfta ett finger om himlen råkar falla ner mellan B och C.
Nog om detta.
Det andra som hände var nog trots allt Väder. Ivars klass ska ha skolfest på "vår" picknickplats imorgon lunch. Eftersom det ska regna behövdes en Plan B. Men innan en Plan B kunde utformas behövde festkommittén komma överens om en Plan B över huvud taget var nödvändig. De diplomatiska diskussionerna via mail gick ungefär enligt följande:
Lärare (amerikan): Hi ladies, any Plan B? It will rain tomorrow.
(Obs! Regn i Shanghai kan betyda allt ifrån duggregn till monsunregn med hemska vindar och åskkaos. Any way: vissa nationaliteter går inte ut. Punkt slut.)
Jag: I'm Swedish. We go out when it rains so I'm not taking any decision about this. Det finns inget dåligt väder, det finns bara dåliga kläder.
Mamma 2: I'm Dutch, we like a little less rain than the Swedish (följt av passande ordspråk från Nederländerna).
Mamma 3: I'm Dutch, too, Iet's play outside.
Nåja, dagen i dag blev ganska bra ändå. Anke drog med mig på tröstlunch. Sen gick vi tillsammans till Isas klass, som hade avslutningsmys på eftermiddagen. Nu på kvällen har Isa varit på goodbye-party (igen) och fått figurmålade naglar (igen, tårna). Och jag fick en bild från Simon, som delar min fascination för frigolitcyklister. Tack, Simon! 
 
FOTO: SIMON HULTERSTAM. Jo, cyklisten ska sitta inuti detta berg av frigolit. This is China. Never what you expect, men alltid ett äventyr.
 
Nu tar bloggen paus. Lantisen ska hem till myllan och skogen.
Tack till er som läst, kommenterat och hört av er på annat sätt. Undrar ni något finns mina kontaktuppgifter till höger på startsidan.
 

Pedagogiska skolauktioner: En rostig skruv mot en cykelpump

Publicerad 2014-06-16 10:46:22 i

 
Jag vet inte riktigt hur det gick till. Den senaste tiden har det pågått auktioner och loppis i skolan, och på något sätt har Jens lyckats byta sig till en hög med Hero Factory-gubbar, ett målarset, två böcker, pandapennor och ett tufft halsband mot Isas ratade jeansjacka, en bok, några DVD-filmer och en oanvänd handväska som jag fick på köpet på Qipu lu-marknaden.
Jag tentade av Företagsekonomi A på Komvux (MVG!) för några år sedan, men jag är helt klart för korkad för att förstå hur detta bytessystem gått till.
- Eh, det blir svårt att förklara för dig, sa Jens och suckade.
Well, well.
I Isas klass har pengarna ingått i ett belöningssystem. När de hade auktion på sin avslutningsfest i dag hade vissa mycket pengar, för att de utfört sina uppgifter i klassrummet, medan andra inte hade lika mycket pengar.
I Jens klass verkar det förekomma någon sorts fake money på en bank, och när eleverna ska handla hämtar de pengar ur bankkassan. Fyra quarters byts mot en fejkpeng (logiskt).
Hur som helst, ett kreativt sätt att lära kidsen värdet av pengar, prylar och arbete, och på samma gång få snurr på grejer som man tröttnat på och som kan göra större glädje hos andra.

Ivar besöker nagelsalongen

Publicerad 2014-06-15 11:46:28 i

Roliga naglar kan man unna sig i Shanghai, tycker Isa. I dag valde hon frukt- och bärmotiv när vi besökte Lily Nails, en nagelsalong där turister, svenskar och andra expats samlas på helgerna. Salongen ligger mycket lägligt placerat mitt emot Pearl Market och bredvid Hong Mei lu pedestrian street, en lång och smal gågata med restauranger från världens alla hörn.
Isa och jag hade tänkt oss några timmars tjejmys, men eftersom Jens och pappan ville köra gokart fick vi ta med oss Ivar.
Men vem har påstått att inte 6-åriga snubbar vill ha fina tånaglar?
Isas hand och Ivars fötter! 

Om

Min profilbild

Maria Svemark

Humorbloggen om vad som händer när man låter en svensk, 40-årskrisande trebarnsmor flytta till USA - via bakgatorna i Shanghai! Söker du kontakt, turisttips, råd angående livet som expat eller Direct Foreign Hire (DFH) i Kina, glutenfria recept eller gästbloggare? Mejla mig på: isatorp@hotmail.com Instagram: bysvemark Swedish writer living with my family in Shanghai. Feel welcome to contact me at isatorp@hotmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

  • via RSS
  • Instagram Humor