En lantis i Shanghai

en skånsk loppisgalnings överlevnadsguide till Kinas bakgator. Garanterat glutenfri humor med stövlarna i tre världsdelar. Fick jag med allt?

Tack & adjö - nu stänger bloggen!

Publicerad 2014-11-17 13:46:52 i expat,

Detta blir mitt sista inlägg på En lantis i Shanghai! Kanske hade ni förhoppningar om att få följa med
i flyttkaoset
(tack Simon för bilden)
när jag säger hejdå till mina snygga, smarta, roliga vänner
när jag åker tillbaka till Beijing efter 22 år
 
och när Niclas och jag åker till USA för att ragga skolor och boende.
 
Men det får ni alltså inte!
Vi har en intensiv period framför oss. Lägg därtill att vi sedan några veckor tillbaka har ännu sämre internet (hur det nu är möjligt att något så begränsat, bevakat och slött kan bli ännu sämre) och måste använda VPN även för hotmail.
Vardagliga saker som att googla information till barnens läxor, sköta mailväxling (t ex med deras skola, sex stycken mail bara idag, ett kvar att skriva) och försöka kommunicera med min familj i Sverige via Skype och Facetime (jag hör dig, hör du mig, jag hör inte dig, nä det beror på att jag inte pratar nu, nu försvann du, nu ser jag dig, vad pratade vi om, nu hörde jag bara hälften, nä vet du vad vi mailar i stället när nätet funkar igen, HÖRDE du det mamma? puss puss)
Att hitta idéer, skriva och fotografera tar inte lång tid för mig. Jag har ju trots allt jobbat som reporter sen 1989. Men det finns bättre saker att göra i Shanghai än att glo in i en dator utan fungerande internet. 
Mitt mål med bloggen har varit att leverera daglig underhållning. Jag hoppas att ni tycker att jag har lyckats. Det finns naturligtvis historier som aldrig blev berättade, händelser som inte kan berättas här och historier som andra berättar bättre. 
Vill du ha tag i mig finns jag som vanligt på Facebook, på Instagram under namnet @bysvemark och på isatorp@hotmail.com.
 

I give you good price

Publicerad 2014-11-17 02:40:06 i expat,

Godmorgon världen! Ni minns säkert att jag gick en kurs i Photoshop för ett tag sedan. Därför får ni här ett vykort, tillverkat i Collagelt. Varför? För att det välkända företaget som äger Photoshop tycker att man ska byta e-post när man flyttar från Sverige till Kina och vidare till USA. Ni är alltså i gott sällskap, ni svenska banker, mobiloperatörer och försäkringsbolag som inte heller kan hantera oss världsmedborgare.
Mitt vykort kommer från Shanghai Museum. Vill du spara tid, gå direkt till fjärde våningen och utställningen med dräkter, masker, textilier och smycken tillverkade av Kinas minoritetsfolk.
Förresten besökte vi även Han city, fejken på Nanjing road, i går. Denna hatade, hatade fake market, som vi ändå ville ge en chans eftersom vi behöver resväskor inför flytten.
- Dou shao tian? (vad kostar det)
- I show you. I give you good price. Good price.
- Yes, what's your price?
- I give you good price.
- Yes?
- Ehhhhh....800.
- 800!? Bye, bye.
- Wait wait, what's your price?
- My price? You said 800. Bye.
- Wait!! I give you 400. Okey, 200!
 
 
 

Titta barn! Snart är det borta!

Publicerad 2014-11-15 12:41:18 i Shanghai, expat, tourism,

Jag vill rekommendera alla hobbyfotografer och bloggare och sätta minneskort i kameran. Det blir liksom bilder då. Har jag upptäckt. Halvvägs in på Dongtai Road Antique Market, en gatstrip som snart ska rivas. Sägs det.
Ni får läsa här i stället. Jag kan förstå att/om människorna som bor här ser fram emot att få nya, fräscha bostäder, men sett ur en historisk, kulturell och turismekonomisk synvinkel känns det naturligt tragiskt att området inte kan bevaras.  
Jag kan inte uttala mig om antikviteternas äkthet, men om du åker dit: Kika in på Flower, bird and insect market också! Trångt, illaluktande och varning för kattungar i bur, men väldigt charmigt och Kina-äkta. 
Det-här-är-tråkigt-när-ska-vi-till-McDonalds?
Ibland undrar jag varför jag anstränger mig och drar ut tre barn till platser-som-kommer-att-vara-borta-nästa-gång-vi-kommer-till-Shanghai-om-fem-tio-femton-år-eller-när-ni-själva-får-barn. Det hade räckt att sätta dem framför den lila fontänen på det nybyggda shoppingstället tio minuters gångväg från vår lägenhet.
Den kommer å andra sidan heller inte att finnas kvar om tio-femton-tjugo år, om jag får gissa.
Kika gärna in på länken här för att se en riktigt läcker film om Shanghai.
PS. Nu kom pappan hem, lördag kl 19.30. Apropå gamla filmer - nu ska de se E.T. Suck. 
 

Om

Min profilbild

Maria Svemark

Humorbloggen om vad som händer när man låter en svensk, 40-årskrisande trebarnsmor flytta till USA - via bakgatorna i Shanghai! Söker du kontakt, turisttips, råd angående livet som expat eller Direct Foreign Hire (DFH) i Kina, glutenfria recept eller gästbloggare? Mejla mig på: isatorp@hotmail.com Instagram: bysvemark Swedish writer living with my family in Shanghai. Feel welcome to contact me at isatorp@hotmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

  • via RSS
  • Instagram Humor