En lantis i Shanghai

en skånsk loppisgalnings överlevnadsguide till Kinas bakgator. Garanterat glutenfri humor med stövlarna i tre världsdelar. Fick jag med allt?

Hainan - ön för dig som behöver sol men inte service

Publicerad 2014-06-11 04:15:55 i

Det trillade in många kommentarer under mitt inlägg om vår weekend i Xi'an. För er som vill läsa mer om Kina som turistland kommer här några rader om semesterorten Sanya och Hainan, Kinas enda tropiska ö.
Jag hörde talas om Hainan redan för cirka tio år sedan, i ett reportage i ett svenskt reseprogram. Om jag minns rätt beskrevs Hainan som en up-coming chartersuccé med milslånga stränder.
Skulle jag rekommendera svenska familjer att åka dit? Nej. Ni riskerar bara att få en krånglig semester. Åk hellre till Thailand eller Dubai. Däremot kan det vara värt att åka till ön om man ändå befinner sig i närheten.
Hainan är liksom resten av Kina fyllt av kontraster och motsättningar. Så länge du bara förväntar dig sol & slappa och håller dig på de femstjärniga hotellanläggningarna, no problem. Hotellet som vi valt, ett Howard Johnson, hade flera fräscha pooler och bra bufférestauranger. Vi hade en rymlig lägenhet med pentry och badkar mitt i sovrummet. Men det gick nästan inte att ta sig från hotellet!
Personalen pratade dålig engelska, och när vi frågade efter en agent för bokning av utflykter hänvisades vi till någon sorts överchef som försökte att mildra vår äventyrslusta med följande underliga argument:
- Nej, vi har ingen resebyrå. Det finns nere på stranden, men dem kan ni inte lita på. Det är farligt att boka utflykter med dem. Men det gör inget - ni kan ju stanna här!
Jag har aldrig förväntat mig svensk service i Kina. Men lite sunt marknadstänk hade kanske inte skadat?
Vi gjorde ett nytt försök och frågade taxivakterna om de kunde hjälpa oss att hyra en chaufför och bil för en dag. Det gör vi i Shanghai ibland, när vi inte har tid, lust eller möjlighet att meka med taxi. Det kostar cirka 700 kr/dag.
Men, se, den gubben gick inte i Sanya. Inte till en början. Under en kvart får vi följande svar, i kronologisk ordning, från en och samma person (vi har lärt oss att stå kvar och se ut som Dumme Schweden tills de ger oss den service vi vill ha):
- Nej, det går inte.
- Nej, det går inte. Hyra bil och chaufför kan man bara göra i Shanghai.
- Ja, det går men chauffören får inte köra utanför Sanya city.
- Här har du en lapp med registreringsnumret. Han möter er klockan nio i morgon bitti och kör er till regnskogen.
Summan av kardemumman: Vi fick besöka den jättelånga linbanan, ap-ön och regnskogen (ungefär fem gånger mer tätbefolkad än Skrylle en söndag). Pappan till barnen fick halvt panik när chauffören styrde mot linbanan före regnskogen. Men det gick bra, ändå, och vi hann det vi planerat.
Andra dagar försökte vi få att tag i taxi på egen hand. Inte att rekommendera. Taxibrist, svarttaxi, prisdiskussioner. Say no more.
Vi åkte in till Sanya city. Halvskumt på sina ställen. Ingen höjdare när man är van vid utbudet i Shanghai. Kinesiskt, men inte tillräckligt exotiskt.
Lägg därtill att turistfällor kommer och går, öppnas och stängs. Som tur var hann hotellpersonalen hindra oss innan vi åkte iväg till en delfinpark som vi hittat på nätet (stängd).
Men Hainan är vackert. Och fascinerande, som turismfenomen. Jag hoppas verkligen att jag kommer dit igen, om tio-femton år, för att se hur turismen på ön har utvecklats. Det är väldigt tydligt att de förväntar sig en invasion av kinesiska turister och ryssar. Enorma lägenhetskomplex står halvfärdiga - men neonskyltarna som visar ordet Restaurang på ryska sitter redan fastmonterade på fasaderna.
 
 
Att vara turist i Kina innebär att stå i kö! Här köar vi till linbanan...
som tog oss till ap-ön:
Sen åkte vi till regnskogen Yanoda och bergen. Alla gångstigar har spångar, så det går lätt att ta sig runt. Inga lianer här, inte!
Läckerbit Nr 1.
 
 
Läckerbit Nr 2.  

Kommentarer

Postat av: meh.blo.gg

Publicerad 2014-06-11 21:28:29

:-)

Låter onekligen fascinerande :P

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Maria Svemark

Humorbloggen om vad som händer när man låter en svensk, 40-årskrisande trebarnsmor flytta till USA - via bakgatorna i Shanghai! Söker du kontakt, turisttips, råd angående livet som expat eller Direct Foreign Hire (DFH) i Kina, glutenfria recept eller gästbloggare? Mejla mig på: isatorp@hotmail.com Instagram: bysvemark Swedish writer living with my family in Shanghai. Feel welcome to contact me at isatorp@hotmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

  • via RSS
  • Instagram Humor