En lantis i Shanghai

en skånsk loppisgalnings överlevnadsguide till Kinas bakgator. Garanterat glutenfri humor med stövlarna i tre världsdelar. Fick jag med allt?

Nädå, Shanghai är nästan som hemma. Nästan.

Publicerad 2014-05-25 14:38:33 i

Jag skulle påstå att de största skillnaderna mellan att bo i Shanghai och Harlösa är nog 23 miljoner människor, färgen på himlen och trafiksäkerheten. I dag när vi var på väg till en familjepicknick gjorde taxichauffören en U-sväng framför tre filer med bilar i rörelse. Vi fyra i baksätet hade inte säkerhetsbälte. Fönsterrutorna var helt nere trots att det blåste ganska mycket frisk luft. Eller, tja, ikväll gick appen upp i 226 (very unhealthy).
Annars är det ingen större skillnad. Precis som i Sverige har vi knökfullt i almanackan här i slutet av maj - början av juni! Och det är bara roliga saker som sker: födelsedagsmiddagar, barnkalas, mingel, familjelördag på pappas jobb (maskerad, pappan bortrest), avslutningar på barnens aktiviteter, skolkonserter, med mera, med mera.
Det som skiljer är att många fester är s k Goodbye-partyn. Vänner och bekanta bjuder in till fest för att fira att de ska lämna Shanghai. Dessa hejdån tillhör vardagen och blir sällan dramatiska: Vi vet att vi bara har varandra till låns och att livet här handlar om att leva i nuet och, framför allt, att Pay It Forward. Till hösten kommer nya till stan. Då är det jag som står beredd som guide/bollplank, på samma sätt som jag fick hjälp av andra när vi flyttade hit.
Andra skillnader:
Här i Shanghai umgås vi mycket ute på stan, inte hemma.
Om du ska festa med amerikaner, räkna med att de klär ner sig, inte upp sig. Slipskillar i hawaiishorts.
 
Och den stora skillnaden mellan en familjedag på skolan här och hemma, är att här behöver vi inte släpa runt på fisljummiga pastasallader. Det finns rikligt med mat till försäljning. På familjedagen i går festade killarna loss på kanelbullar, korv och bröd (det lät svenskt!). Isa åt kycklingspett och pommes. Jag missade den vietnamesiska maten och åt istället en kycklingburrito. Tre påsar chips fick vi på köpet, men jag smugglade undan dem till lördagsgodiset.
Skolshow. En dansföreställning om miljöförstöring. Jättebra! Även lärarna dansade i ett av numren.
 
Vad ger man en 46-åring på födelsedagen? Givetvis ett porträtt som jag tagit! Vi möttes ju tack vare fotokursen i höstas.
The Bund by night. Pretty clear för en suddig festkväll på stan.
Finns det något mysigare än en familjepicknick, en söndageftermiddag i nästan 30 graders värme? 
 

Kommentarer

Postat av: Anna (Bxl)

Publicerad 2014-06-05 16:11:27

Britterna klär också ner sig när det är fest :(

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Maria Svemark

Humorbloggen om vad som händer när man låter en svensk, 40-årskrisande trebarnsmor flytta till USA - via bakgatorna i Shanghai! Söker du kontakt, turisttips, råd angående livet som expat eller Direct Foreign Hire (DFH) i Kina, glutenfria recept eller gästbloggare? Mejla mig på: isatorp@hotmail.com Instagram: bysvemark Swedish writer living with my family in Shanghai. Feel welcome to contact me at isatorp@hotmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

  • via RSS
  • Instagram Humor