En lantis i Shanghai

en skånsk loppisgalnings överlevnadsguide till Kinas bakgator. Garanterat glutenfri humor med stövlarna i tre världsdelar. Fick jag med allt?

Fenomenet kinautmattning: Alla ignorerade maskeraden utom vi

Publicerad 2014-05-31 16:48:37 i

Klockan ett i dag fick jag ett sms från en amerikansk bekant:
All headed home - have our China experience for the day.
Det kunde varit min småsura kommentar. Alla som bott i Shanghai en vecka vet vad det innebär att ha sina China moments.
Det är naturligtvis helt fantastiskt att vi fått möjligheten att bo i Kina. Men det kan ändå kännas fullt tillåtet att klaga ibland och dra för (de mögliga hyr-) gardinerna i lägenheten. Ungefär som att man nekar sina ungar läsk, trots att de är mammas prinsar, prinsessor och gåvor av Guds nåde.
Vad innebär då en kinesisk upplevelse utöver vad man står ut med?
Ofta handlar det om taxiresor, byråkrati, låg servicenivå, olyckliga missförstånd och elmoppar som hotar att köra över mina barn. Men oftast handlar det nog om trängsel.
Dagens kinesiska upplevelse utspelade sig på pappans jobb. Pappan själv fanns inte där, han var beordrad övertid på annan ort.
Företaget hade bjudit in till familjedag med maskerad. Så sent som i torsdags kom en påminnelse - please dress your children and yourself as your favorite cartoons.
Vi åkte dit som Minnie Mouse, Tintin, Rodrick i Diary of a Wimpy Kid och Elsa i Frozen.
Men det var naturligtvis ingen annan som brytt sig om uppmaningen. Vi var de enda utklädda, förutom en tjej med kaninöron, tio Disney-prinsessor, en baby i grodkostym och några tre-åringar i spindelmannen-dräkt.
Men det var inte detta som gjorde oss kinesiskt utmattade, för en fest blir ju aldrig roligare än man gör sig.
Det som tröttade ut oss var att lokalerna inte var anpassade för över tusen kineser. Och när alla med blått band på passerkorten (ordning & reda!) skulle äta lunch kl 11.50 blev kaoset totalt.
Vid det här laget har man ju ändå vant sig, så med hjälp av långa armar, kantiga armbågar och en stor väska lyckades vi rädda oss ur kafeterian med tre pizzabitar, en lunchlåda med tempuraräkor och fyra coca-color (Isa hade som vanligt med sig lunchlåda med glutenfria pannkakor).
Sen åkte vi därifrån, två timmar tidigare än beräknat.
Med metron, till Super Brand Mall vid skyskraporna. Varken tunnelbanan eller shoppinggallerior är någon god idé en lördageftermiddag, om man har svårt för trängsel, har tre barn men bara två armar.
Men skam den som ger sig.
PS. Kvällen slutade bra. Vi har varit hos familjen Cottier Donzé som inledde festen med att visa bilder från sitt äventyr i Nordvästpassagen. Nästa vecka lämnar de Shanghai för en ny seglats i Polynesien! Läs mer om en inspirerande familj på min gamla blogg på hemmetsveckotidning.se här. 
Ivar gillade inte Tintin-frisyren. "Jag ser ut som en unicorn!"
 

Mamma, jag vill ha läsk! Tyst, du är svensk!

Publicerad 2014-05-30 16:38:00 i

En stor skillnad mellan svenska skolan och den internationella skolan är att vi föräldrar (läs: mammor) förväntas ta mycket mer aktiv del i barnens utbildning. 

Läxläsningen tar mycket tid. En del läxor är rena familjeprojekt som de inte klarar av på egen hand (vilken 9-åring kan handla pysselmaterial på egen hand, i Shanghai?)

Sen lägger jag också mycket tid på att översätta, numera från engelska till svenska. Ett exempel: i går jobbade Jens med ett projekt om planeterna. Då lärde vi oss svenska ord som metan, svavel, väte, syre osv.

Då och då behövs också föräldrar som kan hjälpa till på utflykter. I dag gjorde skolan en sådan Field Trip, till det gigantiska Science & Technology Museum.

Vår lilla arbetsgrupp bestod av fem snubbar och tre mammor. Håll i hatten, vilket halloj att hålla ihop. Museet är stort och det finns naturligtvis väldigt mycket som lockar. Som en jättefluga i plast, två dammiga vaxdockor i ett mörkt rum och en kalv med två ansikten.

Det jag mest kommer att minnas från den här dagen är nog ändå läsken.

Fråga:

Vad svarar en svensk trebarnsmamma när sonen vill ha en 0,5-liters läsk klockan halv tolv på förmiddagen?

Svar:

Nej. Drick vatten. Du förstör dina tänder. Vi är svenskar, vi dricker inte läsk på vardagar. Tyst och ät upp chipsen och kakan som du fick av skolan.

Naturligtvis resonerar inte alla mammor likadant. De är snälla mammor. Generösa mammor. De bjuder hela gänget på jätteläsk. Hurra! Killarna svepte läsken fortare än det går att säga lördagsgodis.

Resultat:

Kissnödiga pojkar.

De sista tjugo minuterna gjorde vi inte annat än att eskortera pojkar till toaletter. Först pojke ett, sen pojke två. Sen pojke två, igen. Tillbaka genom museet. Pojke tre, samtidigt som bussen ska lämna parkeringen. Pojke nummer ett håller sig och är megakissnödig när vi kommer tillbaka till skolan.

Förresten har vi varit på fika hos våra tjeckisk-peruanska grannar ikväll. Hon hade givetvis bullat upp: Tonfiskmackor, trekantsmackor, peruansk jellydessert, tjeckisk tigerkaka, glass, gurka, fruktspett, tomater, peruansk sprit, tjeckisk öl, juice och kaffe. Och, ja, jag smakade på allt!

Jag är ju svensk. 

 
Här kommer Boel Olsson Litström igen. Jag passar på att publicera så många Boel-bilder som möjligt, eftersom hon snart flyttar till Taiwan.
 

101 saker du kan transportera på en flakmoppe

Publicerad 2014-05-29 14:22:14 i

Man måste beundra Shanghais befolkning för deras förmåga att lasta saker på cyklar och flakmoppar.
Eftersom en bild säger mer än tusen ord: Let's go!
Jag tar min favorit först! Frigolit på väg till återvinningen. 
Direkt från odlingen till city. Lägg märke till väskan, som varit med ett tag. 
- Älskling, är du kvar där bak?
- Ja!!!! Men vi tappade svärmor i korsningen. 
En på trehundratusenfemhundrafemtiofyra bär hjälm. 
- Okej, tar du barnet så tar jag fikusen.
Jag kan inga bra filmrepliker från Gudfadern eller Sopranos. Annars hade de nog passat bra här. Nej, jag vet heller inte vad hon/han transporterar. Kanske klokt att inte ställa frågor. 
 
Har du en flakmoppe, har du en affär. 
 
Ännu en frigolitare. Jag får inte nog av dem och blir lika lycklig varje gång jag lyckas fånga dem med kameran. De cyklar ju så fort!

Om

Min profilbild

Maria Svemark

Humorbloggen om vad som händer när man låter en svensk, 40-årskrisande trebarnsmor flytta till USA - via bakgatorna i Shanghai! Söker du kontakt, turisttips, råd angående livet som expat eller Direct Foreign Hire (DFH) i Kina, glutenfria recept eller gästbloggare? Mejla mig på: isatorp@hotmail.com Instagram: bysvemark Swedish writer living with my family in Shanghai. Feel welcome to contact me at isatorp@hotmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

  • via RSS
  • Instagram Humor