En lantis i Shanghai

en skånsk loppisgalnings överlevnadsguide till Kinas bakgator. Garanterat glutenfri humor med stövlarna i tre världsdelar. Fick jag med allt?

Helgutflykter: Tivolit i Disney-skugga, martyrer och enbenta djur

Publicerad 2014-11-10 05:41:36 i expat, tourism,

Vi hoppade på en sightseeingbuss, mest för att vi frös och det duggregnade. Den förinspelade audioguiden hade en träffsäker beskrivning av Shanghai: Här kan du hitta alla sorters arkitektur!
Det stämmer bra, även om jag hittills inte sett några rödmålade stugor med vita knutar. Men allt annat finns: smutsfärgade skyskrapor, "historisk" kinesarkitektur som byggdes i förrgår, sönderrenoverade tempel och halvcharmiga bostadsområden som är så nergångna att de inte går att renovera.
Nåväl.
Vi har inte många helger kvar i Shanghai nu. Det har gett oss ny energi att bocka av sevärdheter i vår Lonely planet.
Först några bilder från förra söndagen, då vi besökte Jinjiang action park (Metro Line 1: Jinjiang park station). Nöjesfältet byggdes 1984 och kommer förmodligen att tyna bort när Shanghais Disneyland öppnas 2015 eller 2016. Jag är generellt ganska sval till den här sortens söndagsnöjen, men barnen och deras pappa var nöjda och glada. Höjdpunkten för mig var det 108 meter höga pariserhjulet (London Eye är 135 m).
 
Företagssponsrade kulisser med 3D-konst. Tyvärr stod de för tätt för att man skulle få ut rätt effekt. Men, ni förstår principen. 
 
Intill tivolit (ni ser det från pariserhjulet) ligger ett flygmuseum där du kan slå ihjäl ytterligare en halvtimme-timme, om du har små barn och/eller ett ohyggligt djupt intresse för flyghistoria och/eller kinesisk flygindustri.
 
 
Nu hoppar vi framåt i tiden, till lördagen. Pappan jobbade. Barnen och jag styrde kosan mot Foreign Language Book Store på Fuzhou road. 
 Vi gjorde av med nästan 900 spänn på Diary of a Wimpy Kid-böcker, en uppföljningsserie till Diary..., Guinness World of Records 2015, Lonely Planet California, en bok om kroppen, en bok om robotar och den engelska versionen av Förr eller senare exploderar jag av John Green. 
 
Jag ville till Shanghai Museum, men barnen tyckte att vi skulle besöka Shanghai Urban Planning Exhibition Center. Vilket i för sig aldrig är en dålig idé. Modellen över Shanghai är imponerande och det är alltid spännande att se foton från gamla Shanghai. 
Sen ägnade barnen en halvtimme åt at fnissa åt en modell över Xintiandi. De små gubbarna som placerats ut i modellen är nämligen ganska busiga. Vissa har lagt sig att sova i buskarna och några häckar i träden.
Det som Made my Day var den tillfälliga utställningen Fragrant Lands: Exhibition of Chinese and Australian Indigenous Art 2014 (klicka!) Rekommenderas, speciellt om du gillar etno-chica mönster och naivistisk konst. Öppen till 30 november. 
Efter detta hoppade på en Hop On Hop Off-buss som tog oss runt mellan People's Square, The Bund, Yu'yan Garden och Xintiandi. Trevligt!
 
Sen tog vi T-banan västerut och snokade runt på Abercrombie & Fitch vid Jing'An Kerry Center. Jag är för gammal för den här sortens Hollister-butiker: Man hittar knappt runt i mörkret, man blir lomhörd av musiken och får andnöd av parfymen.
Efter detta behövde mamman en lördagsöl! Att släpa runt tre barn och sju kilo böcker i en av världens största och mest trånga städer kräver en muskelpumpad bläckfisk med fem liter tålamod. Som tur var, var klockan då halv åtta och vi kunde möta upp pappan och våra tyska vänner på restaurangen The Spot.
Jag har inga bilder därifrån. Ni får nöja er med följande vits ur verkliga livet:
Jag ska gå en kurs i TCM, traditionell kinesisk medicin, på tisdag. Vår tyska kompis Herr B berättade om ett samtal om TCM med en kines på jobbet. Kollegan hade förklarat att ju färre ben djuren har, desto nyttigare är de att äta. Oxkött (fyra ben) är alltså mindre nyttigt än kyckling (två ben).
- Hur gör ni med de en-benta djuren, då, undrade Herr B, och han försökte givetvis skoja.
- Svamparna? De är ännu nyttigare än de tvåbenta, sa kollegan utan att dra på mungiporna.
Söndag förmiddag. Vi beger oss till parken Longhua Revolutionary Martyrs Cemetery. Området var tidigare ett fängelse, där många kommunistiska hjältar dog mellan 1928 och 1937. Tyvärr var en av höjdpunkterna, tunneln till den före detta avrättningsplatsen, stängd. Men vi gick i alla fall en tur i den sovjet-isch-iga parken och kikade artigt in i martyrmuseet (i pyramiden).
 
Longhua temple, intill, ska vara ett av Shanghais största buddhusttempel. Hela området runt Longhua temple är under renovering/uppbyggnad och känns lite ogästvänligt för närvarande. Vill du ändå dit, ta tex Linje 11 till stationen Longhua temple.
Templet får betyget två dumplings av fem, martyrparken tre dumplings. Shanghai Urban Planning Museum fyra dumplings, bussturen tre och en halv, tivolit två och flygmuseet ett.  
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Klara

Publicerad 2014-11-10 15:53:59

Hej!
Min mamma (Anna från annaofsweden) tipsade om din blogg.
På fredag ska jag med min klass till Shanghai för att hälsa på företag, mm.
Jag har följt dig på Instagram ett tag nu, och jag undrade om du har några tips på vad man ska göra / äta när man är i Shanghai?
Jag ska filma och fota som jag sedan kommer att lägga ut på min YouTube-kanal.
Tack så mycket!
Ha det bra!
/Klara

Svar: Hej Klara! Så roligt! Jag tänker ut några tips till imorgon, det är sovdags här nu! Två frågor; vilken inriktning har ni på er utbildning och var ska ni bo? Du kan maila mig på isatorp@hotmail.com om du inte vill skriva här. Vi hörs!
Maria Svemark

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Maria Svemark

Humorbloggen om vad som händer när man låter en svensk, 40-årskrisande trebarnsmor flytta till USA - via bakgatorna i Shanghai! Söker du kontakt, turisttips, råd angående livet som expat eller Direct Foreign Hire (DFH) i Kina, glutenfria recept eller gästbloggare? Mejla mig på: isatorp@hotmail.com Instagram: bysvemark Swedish writer living with my family in Shanghai. Feel welcome to contact me at isatorp@hotmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

  • via RSS
  • Instagram Humor