En lantis i Shanghai

en skånsk loppisgalnings överlevnadsguide till Kinas bakgator. Garanterat glutenfri humor med stövlarna i tre världsdelar. Fick jag med allt?

The complete Shanghai guide: Mina bästa turisttips!

Publicerad 2014-11-14 03:02:25 i expat, tourism,

 
 
 
Ibland får mejl från okända människor som vill ha tips och råd. I veckan blev jag kontaktad av en trevlig tjej som ska på klassresa till Shanghai. Vilken underbar idé att åka just hit! På min tid åkte man till Åsljunga, Bornholm eller Ven (läraren var garanterat mest berusad). Berlin besökte vi också. 

Sweet memories.

Nåja. Eftersom jag la ner en del tid och tankar på mitt mejlsvar kan jag lika gärna publicera valda delar här. Restaurangtips bjuder jag inte på officiellt, av den enkla anledningen att vi bara äter på ställen som jag har tröttnat på för länge sedan. Att äta ute är aldrig speciellt kul när man är förälder till två kräsna killar och en glutenintolerant tjej. Två skriker, den tredje är tyst och äter sallad.

Tänk på att turisttipsen här under är skrivna november 2014 och att utvecklingen går extremt fort i Shanghai. Allt jag nämner nedan kan vara stängt eller under renovering nästa vecka, och snart tillkommer det nya Naturhistoriska museet i Jing'an sculpture park, världens näst högsta byggnad Shanghai tower och så småningom Disneyland. 

The Bund. Strandpromenaden utmed Huangpu-floden och de pampiga byggnaderna från Shanghais första storhetstid på 1920-talet. Tänk på att det finns en strandpromenad även på andra sidan floden, på Pudong-sidan, där skyskraporna ligger! Strunta i The Bund Sightseeing tunnel (turistfälla). Välj istället båtarna som Shanghais invånare tar över floden. De kostar ca 3 RMB, alt. betala med T-banekortet som du redan skaffat i en biljettlucka på någon av T-banestationerna.

Från The Bund hittar ni upp på klassiska Nanjing road, Kinas mest kända gågata. Kika in på art deco-interiören på Fairmont Peace Hotel. På People's square i andra änden av gågatan hittar ni t ex Shanghai Urban Planning and Exhibition Hall som jag skrev om i måndags. Shanghais museer är ganska nedgångna och håller inte europeisk standard. T ex Shanghai Museum och Science and Technology Museum är mer imponerade som byggnader än som museum. Bäst i Shanghai är Shanghai Propaganda Poster Art Centre.

 

Jin mao tower. Åk gärna upp i en av skyskraporna - Pearl Tower, "kapsylöppnaren" Shanghai World Financial Center (högsta öppna skyskrapan f n, nov -14) eller Jin mao tower. Jin mao är min favorit på grund av utsikten ner i hotell-lobbyn! I say no more…Välj en dag när luften är bra, annars ser ni inte mycket. Kom gärna kl 16.45-17.45 för att se staden både i dags- och kvällsljus.  

Nedanför skyskraporna ligger den enorma shoppinggallerian Super Brand Mall och akvariet. Sevärt! Strunta dock i Shanghai zoo! Åk då hellre till Shanghai Wild Animal Park (har numera eget T-banestopp), men var beredd på en kinaupplevelse av det märkligare slaget.

 

Yu'yuan garden. Den kinesiska trädgården är värt ett besök, men var beredd på trängsel. Vi åker mest hit för gå vilse i basarerna. Bra ställe för souvenirer. En annan mysig park i typisk, kinesisk stil är Guilin park. 

 

Fuxing park. Parken är hjärtat i det stora French concession. Kom hit tidigt, helst senast åtta på morgonen, för att se pensionärerna roa sig med gympa, dans, körsång m m (vid nio har de försvunnit). Kan kombineras med ett besök i Xintiandi och de trånga, slingrande gränderna i Tianzifang (Taikan lu). Turistigt men jättemysigt!

 

Qibao. Favorit! Om ni inte köper en utflykt till någon av vattenstäderna kan ni på egen hand ta er med t-banan till superkinesiska Qibao Old Town (Linje 9) för att handla krims-krams och titta på mat du inte trodde existerade. Kan vara lite knepigt att hitta från T-banan. Följ strömmen och ha adressen med er (se mina råd längre ner). Det finns ett tempel i området, men jag har inte hunnit dit än. Jag fastnar alltid i de fascinerande bakgatorna.  

 

M50. Gallerigator på adressen Moganshan lu 50. Mysiga f d industribyggnader. Trevligt även om du inte intresserar dig för konst. Utanför M50 finns Shanghais enda graffitivägg. 

SHOPPING.

Finns överallt.

Jag avskyr fake markets, men om jag måste välja en väljer jag fejken vid Nanjing road, adress härPruta och ge inte mer än 100 RMB (118 svenska) för ett par Converse eller New Balance-skor, alt. 200-250 för ett par höga Hunter-stövlar. En del fejk-converse är breda i gummit längst ut på foten. Clownvarning!

 

En av Asiens största (och mest amerikanska) shoppinggallerior heter Global Harbor (ta lättast t-banan dit och hem, taxisituationen är hemsk här): 

Adress härHär finns GAP, Hollister, H&M, COS, American Eagle Outfitters, Monki, Uniqlo, hundratals andra butiker och även en stor Tesco, om ni vill se ett kinesiskt ”ICA Maxi"! Rekommenderas!

 

Jag hoppas också att ni får se en äkta, kinesisk matmarknad (wet markets)! De finns lite överallt. Promenera och känn in atmosfären så hamnar ni där förr eller senare. Min bästa ligger in på en bakgata på sydsidan av Tianshan lu, strax väster om Furongjiang lu (T-banestopp Loushanguan rd och Weining rd, Linje 2). Alt. mitt emot villaområdet Windsor Place på 2222 Jianhe lu (T-bana Longxi lu).  

SÄKERHET. 

Shanghai är en supersäker stad, men se er för i trafiken! Läs min guide om hur man korsar en gata här. Inlägget är skrivet med en stor portion humor, men tyvärra stämmer det ganska väl. Ett av de inlägg som jag fått mest respons på, tackar för detta! 

En "scam" som existerar, dock, är unga människor som kommer fram till andra ungdomar runt t ex People's Square och Yu'yuan garden. De vill "öva sin engelska" och tar kanske kontakt genom att be er att ta en bild med mobilkameran. GÅ INTE MED DEM! SÄG ATT NI INTE HAR TID! Annars kan det sluta med att ni sitter på ett te-hus och får betala notan, som kan uppgå till flera hundra, kanske tusen, kronor!

Ha ALLTID med er adresserna till destinationen på kinesiska (t ex i Lonely Planet, via Smart Shanghai-appen eller deras hemsida). Tänk på att Google, Google maps, Google translate, Facebook, Instagram och ibland även Hotmail kräver VPN. Räkna ALDRIG med att taxichaufförer pratar engelska, förstår ert kinesiska uttal eller att ni kan fråga folk på gatan om vägbeskrivning. Taxi är billigt, T-banan är trång men smidig och att promenera är förstås alltid mest belönande! 

PACKRÅD.

Packa turistdiarrétabletter just in case (jag har blivit dålig en gång på tre terminer) och tänk på att en utomhustemperatur på 16 grader är lika med snorkallt! Inomhustemperaturen är sällan högre, jag satt med dunväst på i min skola i veckan. Ta gärna med lager-på-lager-kläder, mössa, ett paraply och en tygpåse (de är ofta snåla med påsarna här). Och tålamod! Shanghai är trångt, smutsigt, stökigt - men alldeles, alldeles underbart!

Har jag missat något? Det har jag garanterat! Kommentera gärna!

Kommentarer

Postat av: stage lighting

Publicerad 2016-03-18 09:54:37

I am not sure where you are getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for excellent information I was looking for this info for my mission.
stage lighting http://www.666lamp.com/stage-lighting_c19.html

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Maria Svemark

Humorbloggen om vad som händer när man låter en svensk, 40-årskrisande trebarnsmor flytta till USA - via bakgatorna i Shanghai! Söker du kontakt, turisttips, råd angående livet som expat eller Direct Foreign Hire (DFH) i Kina, glutenfria recept eller gästbloggare? Mejla mig på: isatorp@hotmail.com Instagram: bysvemark Swedish writer living with my family in Shanghai. Feel welcome to contact me at isatorp@hotmail.com

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

  • via RSS
  • Instagram Humor